our office

Hvordan kan man beskytte vingeblad (leading edge) på vindmøller?

Posted by Alf Hansen
Alf Hansen
Find me on:

Vingebladet er ett av de mest utsatte punktene på en vindmølle. Derfor har beskyttelse av dette området (leading edge) vært et av de hyppigst omdiskuterte temaene innenfor vedlikehold av vindmøller. Vingebladet er avgjørende for bladets aerodynamiske effektivitet, og skader på vingeblad er kjent som det største problemet i vindkraft-industrien. 

 

Gratis vedlikeholdsguide for maritime fartøy og utstyr


Hva er en leading edge?

En leading edge er altså den fremste delen av bladet, kanten av vingen, og den delen som først kommer i kontakt med luft (vind). Heretter er leading edge omtalt som vingeblad.

 

Slitasje på vingeblad

Årsaken til slitasje på vingebladet kan variere, alt etter hvilket miljø vindmølleparken befinner seg i.

 

Typisk kan feil og defekter på vingeblad forårsakes av atmosfæriske eller miljømessige forhold, som våte partikler (regn, sludd, hagl, snø) og/eller tørre partikler (støvpartikler, insekter og fugler)

 

To andre fenomener er lyn og isdannelse på overflaten, som kan forårsake rifter og i noen ekstreme tilfeller føre til alvorlig skade på bladet.

 

Alle disse forholdene kan redusere levetiden til et vingeblad og videre effektiviteten til vindmøllen. I følge Wind Systems Magazine vil slitte leading edge på vingeblad redusere den aerodynamiske effektiviteten til bladene. Dette har ført til at kraftproduksjonen i flere vindmølleparker har blitt redusert med så mye som 12%. Et nytt sett med vingeblader kan koste så mye som 20-25% av originalprisen til vindmøllen, mens reparasjon av et vingeblad kan koste ned i 10% av prisen på en erstatning. Man vil derfor kunne spare kostnader ved å reparere og beskytte vingeblad, fremfor å bytte de ut med nye deler.

 

Beskyttelse av vingeblad

Mange vindmølleparker møter utfordringer med å beskytte vingeblader mot skader og dermed å holde turbinene i drift og opprettholde stabil produksjon av energi. De siste årene har flere produsenter av vingeblad til vindmøller begynt å tilby forskjellige typer beskyttelse, inkludert teip og beskyttende belegg. Disse nye materialene er vanligvis enkle å påføre, erosjonsresistente, har lang varighet og kan påføres uten hjelp av varmt arbeid.

 

Leading edge på vindmølle, reparertLeading edge på vindmølle som er ferdig reparert og beskyttet

 

Case study:

En vindmøllepark i Canada trengte beskyttelse av leading edge på 60 vingeblader. Disse slet med nedbryting på grunn av regn og erosjon på grunn av miljøet til vindmølleparken. Dette påvirket ytelse, energiproduksjon, samt levetiden til vindmøllene.

 

Eieren av vindmølleparken hadde forklart at de hadde problemer med en tidligere coating for beskyttelse av leading edge, men at hovedproblemet var at den var vanskelig å påføre. Derfor ville de prøve en annen løsning som både hadde høy ytelse og var enkel å påføre.

 

Produktet de endte opp med var Belzona 1341, som ofte blir brukt for beskyttelse av leading edge, ettersom den har en veldig enkel påføringsprosess. Gjennom prosessen var personell fra Belzona tilstede on-site, for å kunne hjelpe med påføringen.

 

Her er metoden man benytter for å reparere og beskytte vingeblad med Belzona produkter:

Ved bruk av en Belzona filler, som Belzona 1311, gjenoppbygges overflaten til korrekt dimensjon. Deretter påføres Belzona 1341 som en beskyttende og slitesterk coating.

Turbinblad av vindmølle, vindmøllereparasjon, beskyttelse

Vingeblad som viser hvor Belzona-produkter ble påført for reparasjon og beskyttelse

 

Bearbeiding av overflaten

Først sliper man ned det skadde området. Dette fjerner løse partikler og rester av tidligere belegg. Deretter rengjør man hele det skadde området, fjerner støvet med en børste, og avfetter området for å fjerne all overflateforurensning.

 

Reparasjonen av leading edge

For å gjøre leading edge reparasjoner blander man epoksy materialene til man oppnår ønsket farge og konsistens. Etter dette legger man epoksymaterialet på det bearbeidede området av bladet ved bruk av en kortbustet pensel.

 

Det brukes en plastapplikator til påføring for å få en jevn overflate. Når man er ferdig med påføringen må materialet herde til de ønskede egenskapene og hardhet er oppnådd.

 

Beskyttelse av leading edge (top coating)

Et 2-komponent epoksybelegg brukes på det reparerte området. Dette sørger for fremtidig beskyttelse når bladet er tatt i bruk igjen. Man måler tykkelsen på belegget som ble lagt på toppen for å forsikre seg om at man har et jevnt resultat som er innenfor de anbefalte parameterne.

Vedlikeholdsguide for maritime fartøy

Topics: Beskyttelse, Vindmølle, Vindkraft

Belzona-bloggen

En blogg fra Beltech Solutions - hvor folk fra alle industrier samles for å lese og lære om de beste og mest kost-effektive metodene for reparasjon, beskyttelse og forbedring av utstyr og anlegg!

 

Få nye artikler på e-post:

Anbefalte artikler for deg

Gratis guide til vedlikehold av fartøy på havet

Våre nyeste artikler