Bruksområdene for polymeriske belegg kan være veldig mange. Det er vanskelig å forstå forskjellen mellom de ulike typene av belegg som finnes på markedet.
Spørsmålet er, som ansvarlig for vedlikehold av utstyr og anlegg: Trenger du egentlig å forstå alt?
Eller sagt med andre ord: Kjenner du til hvilke forskjellige typer belegg som finnes på markedet og hvilke egenskaper som avgjør om det aktuelle belegget passer til oppgaven du skal bruke det til?
Denne artikkelen gir deg en gjennomgang av det viktigste du trenger å vite, altså en kort ABC om polymeriske belegg for overflatebehandling.
Et belegg består av bindemidler og epoksyharpiks. Vedheft oppstår ved at bindemidler, pigmenter og tilsetningsstoffer sammenblandes. Dette bestemmer viktige egenskaper ved belegget - som varighet, slitestyrke, temperaturbestandighet, fleksibilitet og hardhet etc.
Samtlige belegg tilgjengelig i markedet i dag er best kjent under sitt bestemte resin-navn.
De mest vanlige er:
Alle disse er eksempler på resiner (harpiks) som har veldig forskjellige fysiske egenskaper, avhengig av hvordan de påføres, herdes og hva de blir eksponert for når de er i bruk.
Den viktigste egenskapen å vektlegge i forhold ytelsen til disse bindemidlene er vedheft.
En resin har også andre fysiske egenskaper, men disse egenskapene blir irrelevante dersom man ikke oppnår nødvendig vedheft til underlaget.
Videre kan polymeriske belegg deles inn i to grupper, nemlig uorganiske og organiske:
En stor forskjell på de to gruppene er at uorganiske belegg tåler mer varme.
Hvorfor bør man bruke polymeriske belegg fremfor andre mulige løsninger?
Når folk flest tenker på pigmenter, tenker de aller fleste på farger. Men det finnes mange forskjellige pigmenter som kan bli tilsatt et belegg, og de har mange forskjellige egenskaper.
Tilsetningsstoffer er vanligvis flytende komponenter som tilsettes belegget i små doser for å få frem spesifikke egenskaper.
Fyllstoffer tilsettes for å redusere produktkostnader, samt forbedre dekningsgrad, øke lagringstid og forbedre påføringsegenskapene.
Herding er en viktig del av påføringen av belegg, men det eksisterer en god del misforståelser om hvordan ting herder;
Måten disse herder på er lik for både organiske og uorganiske belegg. De deles videre inn i ikke-konvertible og konvertible belegg.
Disse beleggene er laget av resiner som holdes flytende ved hjelp av et løsemiddel, men som herder ved at løsemiddelet kondenserer, uten at resinet går gjennom en kjemisk endring eller omdannelse.
Slike belegg er permanent oppløselige i samme type løsemiddel som ble brukt for å produsere dem. Et annet ord for ikke-konvertible belegg er lakk.
Disse beleggstypene inneholder 100% tørrstoff og gjennomgår en kjemisk herding slik at den ikke kan løses opp i ettertid.
Slike belegg herder ved polymerisering og denne prosessen blir fremkalt gjennom forskjellige kjemiske reaksjoner. Herde-mekanismene er herunder:
Ved å ta i bruk et belegg i stedet for varmt arbeid vil man ofte oppnå lengre vedlikeholdsintervaller. Man vil også vanligvis redusere stopp i produksjon og drift betydelig, ettersom herdeprosessen tar kortere tid enn varmt arbeid for å reparere skader og vedlikehold av overflater.